Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kérdése van?

Kérdése van? Segítünk!

+36 1 436 0870

1033 Budapest, Huszti út 52.

Nyitva tartás:

H-P7:30 - 16:00

 

Video interfész szabványok és csatlakozók áttekintése

2022. 10. 03. 10:31:20

Ebben a blogbejegyzésben a jelenleg érvényben lévő video interfész szabványokat és a csatlakozók típusait tekintjük át.
HDMI

A HDMI, azaz High Definition Multimedia Interface, a jelenleg legismertebb videós felület különösen népszerű az otthoni felhasználók körében. A modern videofelbontások, hangformátumok és a hazai házimozi-rendszerek működését leegyszerűsítő funkciók szabványos támogatása miatt ez a felület a kedvencek közé tartozik. A HDMI-t elsősorban a digitális jelforrások által küldött jelek torzítás- és tömörítésmentes átvitelére tervezték.DISPLAYPORT és MINI DISPLAYPORT

Kevésbé ismert, mint a HDMI, de nem rosszabb a DisplayPort szabvány és ennek kompaktabb testvére, a Mini DisplayPort.
Tiszta teljesítményjellemzőkkel rendelkezik, és még a HDMI-nél is nagyobb kapacitással bír. A DisplayPort csatlakozó egyik nagy előnye a zárolási lehetőség, így népszerű interfész, ahol korábban a DVI és a VGA szabvány volt. Ezek a tulajdonságok és még sok más népszerűvé teszi a számítógépes alkalmazásokban és az iparban.

A Mini DisplayPort (mDP) korai változatai ugyanolyan maximális felbontást képesek megjeleníteni, mint az eredeti méretű DisplayPort (DP). A DisplayPort 1.1a változaton mindkettő legfeljebb 2560 x 1600-as, az 1.2-es változaton pedig legfeljebb 4096 x 2160-as felbontást képes megjeleníteni. Az 1.3/1.4/1.4a vagy 2.0 verziókat támogató Mini DisplayPort kábelek azonban nem állnak rendelkezésre. 
VIDEÓKIMENET C TÍPUSBÓL (DP ALTERNATE MÓD)

A Type C csatlakozó bevezetésével újabb lehetőséget kaptunk a videó átvitelre. Kompakt mérete különösen vonzóvá teszi a mobileszközökön való használatra. A táblagépek, okostelefonok és notebookok modern interfésszel szerelhetők fel videokimenettel anélkül, hogy az eszközök elveszítenék kompakt méreteiket. A modern videó szabványok támogatása a DisplayPort Alternate Mode, amely a jelenlegi DisplayPort szabványokon alapul.


Legyen szó HDMI-ről, DP-ről, DVI-ről vagy VGA-ról, minden C-típusú alternatív módú kábel, adapter vagy dokkolóállomás, DP Alternate módban videokimenetként funkcionál a a videojel továbbítására. A DP Alternate mód tulajdonságai hasonlóak a normál DisplayPort szabvánnyal összevetve.

Ez azt jelenti, hogy a modern Type-C videokábelekkel akár 8K felbontás is elérhető 60 Hz-en.

DVI

Ezek a kábelek a VGA-kábelekhez képest jobb minőséget és felbontást kínálnak. Elsősorban a számítógép és a megjelenítő eszköz közötti kapcsolat biztosításához használják. Digitális vagy analóg videojeleket továbbítanak, hogy kiváló minőségű megjelenítést garantáljanak az LCD televíziókészülékeken vagy LCD monitorokon. Egy- és kétcsatlakozós változatban kaphatók.

Háromféle DVI-kábel létezik. Ezek a következők:

DVI-D (digitális)
DVI-A (analóg)
DVI-I (integrált)

SVGA-VGA

A hagyományos asztali számítógépeknél a számítógépet és a monitort egy kábel köti össze. A VGA-kábel analóg jeleket továbbít, és legfeljebb 640 x 480-as videofelbontást támogat. Az SVGA (super video graphic array) kábel analóg jeleket továbbít, és legfeljebb 800 x 600-as felbontást támogat. Az SVGA-t továbbfejlesztett vagy ultra VGA-ként is ismerik. A legtöbb SVGA kábel a 800 x 600-as szabványnál jóval nagyobb felbontást támogat.

Az SVGA, amely a VGA-nál több videomemóriát és számítógépes grafikai képességet igényel, akár 16 millió színt is támogat. A VGA és annak 640 x 480-as maximális felbontása csak 16 színt támogat. A VGA-monitorok mára elavultak. A Video Electronics Standards Association (VESA), a videoadapter- és monitorgyártók szervezete dolgozza ki az SVGA szabványokat. Sok számítógép, monitor és  televízió is támogatja még az SVGA csatlakozást. Mindazonáltal a fejlettebb video szabványok, például a DVI és a HDMI bevezetése gyakorlatilag korszerűtlenné tette az SVGA-technológiát az elavult rendszerek kivételével minden más rendszerben.