Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kérdése van?

Kérdése van? Segítünk!

+36 1 436 0870

1033 Budapest, Huszti út 52.

Nyitva tartás:

H-P7:30 - 16:00

 

Mindannyian szeretünk csomagot kapni... hiánytalanul!

Zsurovits István
2018. 02. 28. 00:00:00
Mindannyian szeretünk csomagot kapni... hiánytalanul!

Milyen hatással van az adatcsomag veszteség (Packet Loss) a hálózati infrastruktúránk működésére?
Alapvetően befolyásolja a hálózat működését, az adatáramlást (Network Throughput), valamint hozzáadódik a különböző késlekedési faktorokhoz is (Latency).

Az adatcsomag veszteség kétféle módon is befolyásolja a hálózatunk működését: csökkenti az adatáramlást és növeli a hálózati késleltetést.

Hibás csomagok akkor képződnek, amikor egy úgynevezett bit hiba keletkezik, miközben az adatcsomag egy hálózatban az egyik pontról a másikba jut el. A bit hibák szinte mindig a legalacsonyabb hálózati protokoll rétegen, a fizikai rétegen jelentkeznek. A fizikai réteg alapvető feladata, hogy eljuttassa az adatokat az egyik hálózati pontból a másikba.

Tipikusan ez az információ nullák és egyesek áramlásával képződik. A fizikai réteg egyáltalán nem foglalkozik ennek az adatáramlásnak a jelentésével, tartalmával, ez a felsőbb rétegek feladata.

 

A bithibák okai

Réz kábelezésen/Vezeték nélküli kapcsolatokon: A külső interferenciák - mint a villámlás, illetve különböző elektronikus zajok - generálhatnak bithibákat, ha a fizikai réteg ezeket a hálózati közegeket használja.

Optikai kábelezésen: Optikai hálózatokban a bithiba akkor jelentkezhet, ha az optikai modul hibásan működik, ezáltal a nullák és egyesek áramlása megszakad. Egyéb okok között lehet még a nem megfelelően kiépített kábelezés, a koszos optikai csatlakozók, illetve amennyiben az optikai kábelekbe víz kerül.

 

Adatcsomag veszteség elkerülése

Gondos hálózati kivitelezés és karbantartás: RJ45 csatlakozók telepítése közben tipikus hiba, ha a hálózati réz kábelt, illetve a benne található érpárakat a szükségesnél jobban megbontjuk, hiszen ezáltal még a jó minőségű kábelek esetében is elveszítjük a kábelszerkezet azon kiegyensúlyozottságát, amely biztosítja számunkra az elektromágneses behatások okozta link teljesítmények romlásának elkerülését. Optikai kábelezés esetén pedig a csatlakozó felületek tisztítása, illetve folyamatosan tisztán tartása mindig nagyon fontos - sőt, a hálózati sebességek fokozott emelkedésével ez a faktor mind jobban előtérbe kerül.

Az eszközeink nem megfelelő földelése (vagy a földelés hiánya) is potenciális hibaforrás lehet, hiszen ez esetben a vevőegység esetleg nem érzékeli helyesen a küldő oldalt, illetve annak jeleit. Ez szintén adatcsomag veszteséget eredményez.

A helyes közeg megválasztása: A megfelelő hálózati közeg használatának eldöntése, mint a réz vagy optikai, szintén fontos tényező. A Cat.6A UTP réz kábelezés az esetek többségében a legkielégítőbb választás minden újonnan épített hálózathoz, hiszen a lehető legmagasabb teljesítményt képes produkálni a számunkra. Külső, illetve speciálisabb ipari környezetbe az árnyékolt kábelezés, illetve az elektromágneses zavarokra teljesen érzéketlen száloptikai kábelezés nyújthat tökéletes megoldást.

 

A témában további érdekes olvasmányként javaslom a Panduit kapcsolódó anyagát, melyet ide kattintva tud letölteni.